Praca z elastycznym grafikiem?

 

Świetne możliwości

Możliwość elastycznego ułożenia grafiku oraz dodatkowe napiwki są tym, co przede wszystkim zachęca uczniów i studentów do podjęcia pierwszej pracy w gastronomii. W tej branży nie jest też potrzebne doświadczenie, co jest dużą zaletą dla młodych ludzi. Jednak oprócz przywilejów, czego tak naprawdę uczy praca w restauracji czy kawiarni?

Korzyści? Cała masa.

Większość młodych osób decydując się na pracę w gastronomii myśli przede wszystkim o zarobkach. Stawka godzinowa bywa już całkiem przyzwoita, a dodatkowo można sobie dorobić napiwkami, z czego zdają sobie sprawę właściciele lokali. Kolejną zaletą jest możliwość ułożenia grafiku pod plan zajęć na uczelni, szczególnie studiując dziennie. Jednak podejmując pierwszą pracę liczy się zdobycie kompetencji nie tylko zawodowych, ale również społecznych, a praca w tej branży to prawdziwa szkoła życia.

Nauka od pierwszego dnia w pracy

Jak w każdej pracy, również w branży gastronomicznej, istnieją pewne reguły i standardy, których należy się trzymać. Dania serwuje się w określony sposób, to samo dotyczy napojów zimnych czy ciepłych. Często obowiązuje również konkretny dress code, do którego trzeba się dostosować. Kilka miesięcy pracy w kawiarni czy restauracji nauczy młodego człowieka elastyczności w działaniu oraz umiejętności dostosowania się do istniejących reguł.

Najważniejszą cechą jest jednak nauczenie się szacunku do pracy. Kiedy myślisz że zarobienie choćby 100 zł jest proste i szybkie, właśnie pierwsza praca pokazuje, ile trzeba się natrudzić, by zarobić na przysłowiową kawę. Po całym dniu, głównie biegając między stolikami, młode osoby mają pewną satysfakcję po zarobieniu pierwszych pieniędzy oraz policzeniu napiwków i zdobywają szacunek do każdej złotówki.

Powodzenia !